Ce este și cum evităm plagiatul în lucrările de gradul I

Așa cum toți am avut ocazia să aflăm în ultimul timp, plagiatul reprezintă o formă de însușire a unor idei și rezultate ale creației și gândirii altcuiva, fără a evidenția în mod corect și explicit autorul real. Fiind vorba de o formă de furt, consecințele sunt de ordin moral sau legal, după caz.

Ce este plagiatul? Legea nr. 206 din 27 mai 2004 la articolul 4, alineatul d) precizează: ”Plagiatul - expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstraţii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode ştiinţifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menţiona acest lucru şi fără a face trimitere la sursele originale.”

Prin urmare, ne aflăm într-o situație de plagiat dacă preluăm idei, teorii, date, ipoteze, indiferent de forma lor – ale altor persoane, și le prezentăm public oral, scris, în format electronic drept producții cognitive proprii. Astfel ne însușim munca intelectuală și de creație a altora, iar ca urmare a acestui proces obținem beneficii personale: avansări academice și administrative, obținerea unor sporuri de salariu, obținerea gradului didactic I...

Cum evităm plagiatul? Indicând onest și corect din punct de vedere tehnnic ideile, teoriile, interpretările, rezultatele pe care nu le-am obținut prin efortul nostru propriu. Dacă depunem un efort de prelucrare personală a textelor citite, de interpretare, de reformulare în termeni proprii nu înseamnă totuși că nu plagiem. Nu preluăm textul, dar preluăm si modificăm ideile din text. Așadar, și în această situație vom menționa autorul lucrării și lucrarea din care am sintetizat. Mai multe sugestii despre evitarea plagiatului găsiți aici sau aici.

Pentru a testa autenticitatea unui text, există pe internet programe de detectare a plagiatului, în care introduceți textul dumneavoastră și descoperiți rata de surse necitate (plagiate). Cu cât e mai mică, cu atât sunteți mai onești academic și mai originali. Puteți descărca gratuit și instala pe calculatorul dumneavoastră un astfel de program .

Sprijinul și verificarea competentă a coordonatorului, preocuparea constantă de a realiza o lucrare originală, precum și propria dumneavoastră conștiință științifică vă pot feri de tentația atât imorală cât și ilegală a plagiatului.

Echipa Grade Didactice